Voor de Pro's
Zelf Schroten
Het malen of pletten van het mout wordt schroten genoemd. Dit is nodig om de zetmeellichamen van het mout kapot te maken zodat deze, in contact met water met daarin de aanwezige enzymen, het zetmeel in het mout kunnen afbreken tot suikers.
Wat belangrijk is, is dat het kaf zo heel mogelijk blijft. De inhoud van de korrel dient echter weer zo fijn mogelijk gemalen te worden.
Simpelweg in de keukenmachine mikken is dus vaak niet een goede optie, omdat de moutkorrel niet helemaal fijngemaakt moet worden. De korrel moet als het ware gekneusd worden. We hebben een aantal tips die je helpen om dit thuis te doen.
Je kunt dit op een aantal inventieve manieren doen:
- Hand koffiemolen: bezoek een rommelmarkt en zoek een mooie uit. Ook hier geldt, met een beetje creativiteit kom je een heel eind!
- Pastamachine: met bijvoorbeeld een dremel zal je de gladde rollers moeten opruwen door er kleine gleufjes in te maken. Daarna kan het mout door de pastamachine. Met een beetje creativiteit maak je er een trechter bovenop. Je kan er zelfs een boormachine op aansluiten waardoor je niet eens meer zelf hoeft te draaien!
- Keukenmachine: dit is niet de beste optie, maar het is wel mogelijk. Let op, je mout wordt snel te fijn dus maal niet te lang! Als er grote hoeveelheden mout geschroot moeten worden, dan kan je de keukenmachine optie afschrijven.
- Deegroller: mout in een droge theedoek en slaan maar! Word je sterk van!
Wij gebruiken zelf de methode met de koffiemolen. Het originele reservoir van de koffiemolen hebben we verwijderd en vervangen door een open gezaagde frisdrank fles. In plaats van de slinger gebruiken we een boormachine, om de snelheid erin te houden. Ons schrootrecord is 10 kilo in een halfuur!
Bij alle genoemde methodes is het belangrijk om constant de grofheid van het mout in de gaten te houden.
Zelf filters maken: Hevelfilter of filteremmer
Als je grotere hoeveelheden bier gaat brouwen volstaat een huis tuin en keukenzeef natuurlijk niet meer. Maak je geen zorgen, je kan prima zelf een filter maken die een grotere capaciteit heeft.
Een filter is goed zelf te maken, maar het vraagt wel wat voorbereidingen. Filteremmer: deze constructie maak je door twee plastic emmers in
elkaar te schuiven. Bij de bouwmarkten kun je deze emmers over het algemeen goedkoop aanschaffen. De emmers moeten
in elkaar geschoven kunnen worden, waarbij de bovenste emmer de bostel vasthoudt en het vloeistof doorgeeft aan de
onderste emmer. De onderste emmer laat de vloeistof weer door via een kraantje.
Afhankelijk van wat jij de mooiste oplossing vindt, kies je een van de twee opties voor
de filteremmer: De kraanemmer (onderste emmer) Hevelfilter: een iets duurdere en meer bewerkelijke optie is het
hevelfilter. Deze valt ook heel goed zelf te maken. Dit filter wordt gemaakt van koperbuis, wat hem duurder maakt
dan de filteremmer. Koper is gewoon te koop bij de bouwmarkt. Het idee van deze filter is dat je in de koperbuis
kleine zaagsneden maakt. Door de vloeistof aan te zuigen/de luchtdruk aan het uiteinde weg te nemen ontstaat er
een hevelprincipe en zal de vloeistof zonder hulp van bewegende onderdelen door het filter stromen. Belangrijk is
dat de uitgang lager is gepositioneerd dat het vloeistofniveau in de pan. Afhankelijk van de methode waarop je filtert is dit het stappenplan wat je kunt volgen: Ook echt grote hoeveelheden wort zijn niet meer eenvoudig af te koelen met een koud badje voor je pan. Je zal dus
een koelsysteem moeten maken Tip: het water uit de koeler zal behoorlijk warm zijn, met dit water kun je prima je auto wassen of opvangen om
later de pan schoon te maken.
De filteremmer (bovenste emmer)
Gebruik 12 mm leiding en koop genoeg om een vlechtwerk of cirkel te maken in de pan en dat de leiding de pan
kan verlaten.
Een dompelkoeler maken