Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Markdown Cheat Sheet

Headlines
# Headline 1
## Headline 2
### Headline 3

Styling
*italic*
**bold**
~~strike through~~

Links
http://url.com
[link text](http://www.url.com)

Quotes
> Quote text
***Johnny Author***

Images
![image alt text](image url)
***Image caption, description***

Horizontal rule
---

Inline Code
`var name = "John Doe";`

Code block with syntax highlighting
``` codelanguage
function foo() {
  return bar;
}
```

Bulleted list
- item 1
- item 2
- item 3

Numbered list
1. item 1
2. item 2
3. item 3

Thuis bier brouwen voor beginners

Thuis bier brouwen voor beginners

Thuis bier brouwen kan klinken als een hele opgave. Waar begin je? Wat voor spullen heb je nodig? Welke ingrediënten zitten er in bier? Wij hebben zelf precies dit gevoel gehad, maar na een paar keer brouwen vonden we al snel dat bierbrouwen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Brouwen voor beginners

Waar begin je? Met simpel keukengerei en een startpakket bierbrouwen kun je in een paar uur een hele hoop te weten komen. Wij zijn inmiddels professioneel brouwers en hebben recepten samengesteld en alle ingrediënten afgewogen zodat je alleen nog de stappen hoeft te volgen.

Beginnen met brouwen kan thuis in de keukenBeginnen met thuis bier brouwen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het kan gewoon in de keuken.
Begonnen als thuisbrouwer en nu hard werkend boven de ketelsDirk is begonnen als thuisbrouwer maar staat nu boven de ketels en produceert 700.000 liter bier per jaar.





Wat heb je nodig om thuis bier te brouwen?

Voor deze vraag bestaan zoveel antwoorden als er brouwers zijn, maar wij houden graag een verschil tussen wat je écht nodig hebt en wat handig of leuk zou zijn om er bij te hebben. Hier eerst wat je écht nodig hebt:

Startpakket bier brouwen

In het starterspakket zit een vergistingsemmer, een duidelijke uitleg over de stappen die je moet volgen en de ingrediënten van je bier: mout, hop en gist.

Pannen

Je hebt minstens twee pannen nodig om te kunnen brouwen. Één om het moutbeslag in te verwarmen (ookwel maischen) en één om je toekomstige bier (ook wel wort) in te koken. Voor vijf liter bier heb je er één van minstens 6 en één van minstens 7,5 liter nodig.

Keukenthermometer

Tijdens het brouwproces zet je zetmeel uit gerstemout om naar suikers. Om dit zo te doen dat je bier het juiste alcoholpercentage heeft en niet te zoet wordt, moet dit op een vrij precieze temperatuur gebeuren. Vandaar dat je een keukenthermometer nodig hebt zodat je weet wanneer je het gas áán of juist uit moet doen.

Een zeef of vergiet

Om het graan van de het vocht te scheiden (dat vocht heet nu wort) heb je een zeef nodig. Je beslag gaat in de zeef als je klaar bent met maischen en daarna spoel je heet water over het beslag heen. Dat droge beslag heet nu ‘bostel’, je kan van het overgebleven bostel een brood bakken .

Een starterspakket is het beste begin van de thuisbrouw hobby Een startpakket bierbrouwen is het beste begin van de thuisbrouw hobby
Beginnen met brouwen kan thuis in de keuken Je hebt minstens twee pannen nodig om te beginnen met brouwen
Beginnen met brouwen kan thuis in de keuken Met een keukenthermometer kun je de temperatuur maischbeslag nauwkeurig meten
Beginnen met brouwen met een zeef om te filteren Je hebt een zeef nodig om je maischbeslag mee te filteren





Wat zijn handige spullen voor de beginnende brouwer?

Flessenset

Als je bier klaar is met vergisten moet het in een flesje. In je flesje zorg je ervoor dat er koolzuur in je bier komt. Je kan je bier bottelen in gebruikte flesjes met een beugel, maar deze moet je zorgvuldig schoonmaken en daarna ontsmetten. Het is wat eenvoudiger (en mooier) om je eigen flesjes te hebben met kroonkurken.

Hydrometer, of SG meter

Als je je wort in de vergistingsemmer doet heb je suikers gemaakt. De gist gaat die suikers omzetten in koolzuur en alcohol. Met een hydrometer (ook wel soortelijk gewicht (SG) meter) kun je meten hoe veel suiker er in je wort zit aan het begin van het proces en hoe veel er over is aan het einde van het proces als je bier klaar is. Zo kun je berekenen hoe veel alcohol er in je bier zit. Je kan zo ook bijhouden of je vergisting klaar is. Als het soortelijk gewicht gelijk meerdere metingen achter elkaar weet je dat je bier klaar is met vergisten.

Ontsmettingsset

Het is voor elke brouwer heel belangrijk om schoon te werken, maar vooral als je net begint met brouwen is het heel vervelend als je bier mislukt omdat er een bacterie of schimmel bij komt. Als je klaar bent met het koken van je wort moet je voorzichtig en schoon te werk gaan. Je hebt nu namelijk een steriele, suikerrijke vloeistof op een fijne temperatuur voor bacteriën om zich te goed te doen aan jouw harde werk. Als je een infectie hebt kan je bier zuur gaan smaken of uit je flesje spuiten als je al gebotteld hebt. Het is daarom heel belangrijk om alle spullen die in aanraking komen met je afgekoelde bier goed te ontsmetten. Hier voor kan je onze ontsmettingsset goed gebruiken, maar je kan ook ontsmetten op andere manieren.

Flessenset om te beginnen met brouwen Met een flessenset heb je alle spullen om je bier zelf te bottelen
SG meter, of hydrometer om je soortelijk gewicht meet te meten SG meter, of hydrometer om je soortelijk gewicht mee te meten en je alcoholpercentage te benaderen
Beginnen met bier brouwen is goed leren te ontsmettenMet een ontsmettingsset kun je je spullen goed schoonmaken zodat de kans op infectie zo klein mogelijk is.





Thuis beginnen met brouwen: wat heb je buiten de spullen om nodig?

Stabiele temperatuur

Biergist geeft de beste smaak en presteert het beste af als je een relatief stabiele temperatuur tussen de 18 en de 23 graden heeft. Nu maken sommige mensen hier speciale vergistingskasten voor, maar wij hebben ondervonden dat bijna iedereen wel een redelijk temperatuurstabiele plek heeft in huis. Denk aan een keukenkastje, meterkast, huiskamer. Je kunt je emmertje ook tegen temperatuurschommelingen beschermen door een dekentje eromheen te plaatsen. Stel het lukt niet om een stabiele plek te vinden, het zal altijd bier worden. Het kan zijn dat je gist een klein beetje vreemde smaakjes afgeven, maar die gaan vaak vanzelf weg tijdens twee weken vergisting.

Geduld

Het brouwproces zelf duur maar enkele uurtjes. Als je daar mee klaar bent en de gist toevoegt aan je wort begint het echte wachten. De hoofdvergisting is klaar na een aantal dagen, daarna heeft het bier heeft twee weken nodig voor je het kunt bottelen. De gist kan wat afvalstofjes geproduceerd hebben. Als al het lekkere eten voor de gist op is zetten ze die afvalstoffen weer om naar goede stoffen. Dit heeft even tijd nodig en daarom heb je twee weken geduld nodig. Daarna moet je bottelen en vindt er nagisting op de fles plaats. Daar heeft je bier nog ongeveer twee weken voor nodig. Sommige bieren worden beter met wat meer tijd op de fles en sommige andere bieren kun je het best meteen na die twee weken drinken. Hoe dan ook, je geduld zal nu wel erg op de proef gesteld zijn ons motto is: is het lekker, dan is het lekker!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je beginnen met brouwen?

Bestel dan hier jouw startpakket naar keuze en begin zelf met bier brouwen; een hobby waar je veel van leert en wat erg leuk is met vrienden te delen!





Gerelateerde artikelen

Over onze nieuwe vaste gast: Double IPA & Dirk's werk

MINI SERIE: VERGISTINGSVERHALEN 2/2 - LAGERING