Even overleggen?
Wil je even overleggen met ons of een andere enthousiaste brouwbroeders? Dat kan in onze Facebookgroep . Iedereen mag daar vragen stellen, beantwoorden en trots zijn op heerlijke zelf gebrouwen biertjes. Je kan altijd even rond te kijken hieronder, misschien staat jouw vraag er al tussen.
Vragen over je bestelling
Wanneer kan ik mijn bestelling verwachten?
De bezorgtermijn is op het moment wat langer dan je van ons gewend bent. Op het moment is de levertijd 5 werkdagen. De Decemberdrukte in combinatie met Brexit zorgt voor langere levertijden voor de onderdelen van onze producten.
Hoe zijn jullie het beste te bereiken?
De snelste reactie heb je op een bericht op onze facebookpagina/messenger of anders via ons email-adres: [email protected]
Wat voor bedrijf is Fietskoeriers.nl eigenlijk?
Onze pakketjes worden bezorgd door Fietskoeriers.nl: de meest klantvriendelijke en duurzame pakketbezorger van Nederland. Pakketjes in de 30 grote steden worden bezorgd door fietskoeriers. De pakketjes buiten de stad worden meegegeven aan DHL.
Meer weten? Kijk op fietskoeriers.nl
Vragen over bier brouwen
Er is weinig tot geen activiteit na brouwen in waterslot / gistemmer, wat nu?
We krijgen deze vraag verreweg het meest van allemaal. We hebben nog nooit meegemaakt dat het wort niet is gaan gisten. We begrijpen het maar al te goed: je hebt 4 uur lang je best gedaan en opeens moet je het werk uit handen geven en weet je niet precies wat er gebeurt in de emmer. Hier heb je wat handvatten:
Belangrijk:
Hoe dan ook: laat voor de zekerheid het brouwsel twee weken staan na het brouwen voordat je gaat
bottelen.
Dit zodat je zeker bent dat alle gistcellen klaar zijn met het omzetten van suiker in ‘smaak’. Daar komt
bij dat de gistcellen dan naar beneden zijn gezakt. Hierdoor kan je een zo helder mogelijk bier
bottelen
Hoeveel tijd kost het brouwen?
Van het moment dat je gaat maischen tot het moment dat je het gistvat sluit duurt ongeveer vier uur. Deze vier uur bestaat uit ongeveer anderhalf uur maischen en ook ongeveer anderhalf uur koken. Deze twee stappen zijn niet heel intensief, het is voornamelijk de temperatuur in de gaten houden en af en toe roeren. De stappen tussendoor zorgen voor een totaal tijd van ongeveer vier uur. Het kan dus in een avond, maar dan moet je op tijd beginnen!
Daarna begint het lange wachten - het gisten duurt ongeveer 2 weken. Dan ga je het bier bottelen(in de fles doen), waarna het nog eens 2 weken op de fles moet staan.
Mijn waterslot is vies geworden, wat moet ik doen?
Eruit halen, schoonmaken en opnieuw erin zetten. Het gisten is zo hard gegaan dat er een schuimlaag is ontstaan. Deze is door de druk in de emmer je waterslot in gedrukt. Het wordt na een paar dagen wel wat rustiger in de emmer en dan heb je er geen last meer van.
Kan ik als ik te veel wort heb weggekookt het wort bijvullen met water?
Ja! Dat kan. Tot twee centimeter (twee vingerbreedtes) onder de rand. Let wel op. Als je heel veel wort hebt weggekookt en je veel water bij het wort in doet zal je bier ook wateriger worden. Soms is het dus beter om voor minder bier te gaan als eindresultaat. Je krijgt dan namelijk een lekkerder biertje.
Met welke producten kan ik alles schoonmaken?
We verkopen op de website in de shop een soort chemi oxi pro. Een ontsmettingsmiddel wat je kunt gebruiken als iets al voor het oog schoon is. Keukengerei dus goed schoonmaken, zoals je dat normaal zou doen alleen dan extra. Daarna kun je het bovengenoemde reinigingsmiddel gebruiken, dan weet je zeker dat het schoon is. Net als de flessen: als je gebruikte flessen gebruikt moet je die echt goed reinigen, uitkoken. Als je nieuwe flessen gebruikt is het minder noodzakelijk en kun je heel goed ons reinigingsmiddel gebruiken.
Hoe kan ik het alcoholpercentage meten?
Het alcohol percentage kan je benaderen met een SG(soortelijk gewicht) meter. Het ziet eruit als een soort thermometer en deze laat je voor het gisten(begin SG) en daarna weer voor het bottelen(eind SG) in een buisje met wort dobberen. Het lijntje waar hij op blijft dobberen(dus waar wort en lucht bij elkaar komen) is het soortelijk gewicht. Door het verschil tussen begin en eind SG te vermenigvuldigen met 0,135 heb je je alcoholpercentage benaderd.
Wat zijn de beoogde SG waardes van jullie bieren?
Om potentiele verwarring te voorkomen noemen we in ons recept geen SG-waarden. Ben jij al (direct) een next-level brouwer? Dan vind je hieronder de beoogde SG waarden van de bieren:
IPA:
Begin SG: 1062
Eind SG: 1012
Saison:
Begin SG: 1054
Eind SG: 1007
Belgisch Blond:
Begin SG: 1062
Eind SG: 1012
Weizen:
Begin SG: 1056
Eind SG: 1012
Tripel:
Begin SG: 1072
Eind SG: 1010
Stout:
Begin SG: 1086
Eind SG: 1026
Pale Ale:
Begin SG: 1046
Eind SG: 1010