3. Wort koken < Terug naar het brouwschema
Na het
filteren en spoelen
is de naam van dat wat je
opgevangen hebt wort. In deze stap gaan we de wort koken, dit doen we samen met de hop. Afhankelijk van het bier
wat je gaat brouwen en het recept voeg je op verschillende momenten gedurende het koken de hop toe. De hop die je
aan het begin van het koken toevoegt zorgt voor de bittere smaak, de hop die je later toevoegt zorgt voor aroma en
geur. Na deze stap is de wort weer volledig steriel, en hierna wordt het steriel werken dus nog belangrijker.
Rollend koken, zeggen de experts
Laat het maar een tijdje flink koken (rollend koken), zonder deksel, op deze manier krijgen de vluchtige geur- en smaakstoffen beter de kans om de wort te verlaten. Omdat wij vaak kleine hoeveelheden brouwen, gaat het op een gegeven moment wel heel snel met het wegkoken van het wort. Tegen de super officiele strikte brouwregels in, zetten wij na een minuut of tien flink koken het gas wat zachter zodat we wat meer wort overhouden. Niet doorvertellen hoor.
Benodigdheden voor deze stap:
- 2e Grote pan
- Roerstaaf of lepel
- Geduld