6. Bottelen < Terug naar het brouwschema

De grootste fout; te weinig flessen

Zorg voor voldoende schone flessen. Het gemakkelijkst is Grolsch beugels, die kun je opnieuw afsluiten. Je wilt zorgen dat de flesjes heel goed schoon zijn, dit vergt dus een goede voorbereiding. Als je ze zelf leeggedronken hebt, kan je het beste de flesjes na het drinken gelijk goed omspoelen met warm water. Gebruik geen flesjes die lang hebben gestaan zonder dat ze omgespoeld zijn. Als je flesjes nog wat vies zijn kun je ze goed schoonmaken en steriel maken met onze ontsmettingsset. Je kunt de flessen schoonmaken met huis, tuin en keuken schoonmaakmiddelen. Vergeet niet de zeep daarna goed uit de flessen te spoelen. Mocht je dit niet zien zitten: wij verkopen nieuwe flessen, geen schoonmaakwerk en het ziet er mooi uit! Je moet ze nog wel even ontsmetten met óf kokend water, óf (wat handiger en veiliger) met ontsmettingsmiddel.

Suiker toevoegen?

Je gaat nog wat suiker toevoegen voordat het bier in de flessen gaat. Toegevoegde suiker geeft geen zoete smaak af maar zorgt voor de juiste hoeveelheid koolzuur in de fles en wat meer alcohol. Omdat het koolzuur nu niet meer kan ontsnappen gaat het zich in het vloeistof vestigen en krijg je dus een levend biertje. De hoeveelheid is afhankelijk van het recept.

Giet je bier voorzichtig over in een pan en maak de gistemmer goed schoon. Je wilt zo weinig mogelijk drab van de bodem bij je bier in hebben, gebruik eventueel je zeef weer. Om de suiker toe te voegen: los de suiker op in een beetje water, zodat het zich goed laat mengen met het bier. Roer het goed door en wees er zeker van dat het opgelost is. Giet het bier weer terug in de gistemmer en gebruik het kraantje om de flesjes tot zo’n 2 centimeter onder de rand te vullen. Werk voorzichtig, je wilt geen bier verspillen!

Wachten

Bewaar het bier op een donkere plek, buiten de koelkast. Na een week kun je best een flesje proberen, je zult wel benieuwd zijn! Waarschijnlijk zal het nog wat langer moeten staan en zit er nog niet veel koolzuur in. Na twee weken is de nagisting op de fles voltooid en is het bier klaar! Proost!


Tip! Laat een paar flesjes minstens een maand staan. Eigenlijk is je bier dan nog lekkerder omdat het wat langer kan 'rijpen'. Zo kan je testen of je het het waard vindt om ze de volgende keer wat langer te laten staan voor je alles op drinkt.

Benodigdheden voor deze stap:

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg