Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Markdown Cheat Sheet

Headlines
# Headline 1
## Headline 2
### Headline 3

Styling
*italic*
**bold**
~~strike through~~

Links
http://url.com
[link text](http://www.url.com)

Quotes
> Quote text
***Johnny Author***

Images
![image alt text](image url)
***Image caption, description***

Horizontal rule
---

Inline Code
`var name = "John Doe";`

Code block with syntax highlighting
``` codelanguage
function foo() {
  return bar;
}
```

Bulleted list
- item 1
- item 2
- item 3

Numbered list
1. item 1
2. item 2
3. item 3

Onze eerste keer bier brouwen

14-10-15

In dit blog zullen we je wat meer vertellen over wat je nou nodig hebt als bierbrouwer. Stel, je wilt je eigen bier brouwen en bent op zoek naar informatie en ingrediënten. Op Internet is een schat aan informatie te vinden, maar niet altijd even duidelijk en dus kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Zelf bier brouwen

We nemen je graag mee naar de eerste keer zelf bier brouwen door de Brouwbroeders. Wij wilden ons eigen bier brouwen! Geen startpakket, maar losse ingredienten. Ongeschrote mout, gist en hop. Een recept hadden we al snel op Internet gevonden. Het moest een Weizen worden, want dat dronken we alledrie graag en zou ook niet zo moeilijk zijn om te brouwen!

Eenmaal alles in huis werd het tijd een moment te reserveren waarop we alledrie genoeg tijd hadden. Een zaterdag en zondag in juli moest het worden. Zaterdag om de voorbereidingen te treffen. We moesten namelijk iets bedenken waardoor we op een goede manier konden schroten, filteren en koelen. De zondag konden we dan volledig gebruiken om daadwerkelijk te brouwen.

Voor het schroten hadden we een oude koffiemolen gevonden, die we met wat aanpassingen konden ombouwen tot schrootmolen. De achterplaat van de koffiemolen maakten we vast aan een tafelpoot van een oude tafel en het hengsel vervingen we door de boormachine. Het filteren wilden we doen met twee in elkaar geschoven bouwmarkt emmers, waarbij we de bovenste emmer voorzien zouden van heel veel kleine gaatjes en de onderste emmer van een kraantje. Gelukkig had één van de brouwbroeders een bad, dus het was meteen bepaald waar we zouden gaan brouwen!

Neem genoeg tijd om te brouwen

Licht gespannen gingen we aan de gang, we hadden de stappen zorgvuldig uitgeschreven en hadden van tevoren bedacht welke hulpmiddelen we bij welke stap nodig hadden. Allereerst natuurlijk het schroten. Door een klein beetje te testen konden we kijken of de fijnheid goed afgesteld stond. Na wat kleine aanpassingen een prima resultaat. Oorbeschermers op en gaan!
Installeren van het kraantje Ondertussen de pan op het vuur en onze huis-tuin-en- keukenthermometer paraat. Als het water eenmaal de juiste temperatuur heeft bereikt kan het mout erbij. Ons maisschema bevatte een aantal stappen, en het bereiken van de juiste temperatuur vonden we een behoorlijke uitdaging. Ook maakten we hier voor het eerst kennis met het ‘boemeleffect’. Hierover vertellen we meer op de website bij stap 2.Maischen.

Voor de volgende stap, het filteren, waren we alledrie een beetje bang, het leek zo bewerkelijk en nogal foutgevoelig! Achteraf kunnen we zeggen dat onze angst wel terecht was. We hadden een filter gemaakt door twee emmers in elkaar te schuiven. In de bovenste emmer hadden we heel veel kleine gaatjes geboord, waar het water doorheen kon. In de onderste emmer hadden we een kraantje gemonteerd. Dat ging heel makkelijk! Gat boren en kraantje installeren. Waar we even goed naar moesten kijken is waar het rubbertje het beste geplaatst kon worden, uiteindelijk zat dat het beste op zijn plek aan de buitenkant van de emmer.

Waarom we achteraf kunnen zeggen dat onze angst wel terecht was, lees je volgende keer! Wat we wel al verklappen is dat het uiteindelijk een prima eerste biertje is geworden! Maar het ging dus niet van een leien dakje!


Gerelateerde artikelen

Mini serie: Vergistingsverhalen 1/2 - Hoofdvergisting

5 jaar brouwbroeders!