Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Markdown Cheat Sheet

Headlines
# Headline 1
## Headline 2
### Headline 3

Styling
*italic*
**bold**
~~strike through~~

Links
http://url.com
[link text](http://www.url.com)

Quotes
> Quote text
***Johnny Author***

Images
![image alt text](image url)
***Image caption, description***

Horizontal rule
---

Inline Code
`var name = "John Doe";`

Code block with syntax highlighting
``` codelanguage
function foo() {
  return bar;
}
```

Bulleted list
- item 1
- item 2
- item 3

Numbered list
1. item 1
2. item 2
3. item 3

Mini serie episode 3: Smaak

Mini serie episode 3: Smaak

Als je je eerste eigen bier brouwt gaat er een wereld voor je open. Je begint te snappen wat precies verantwoordelijk is voor welke beleving van je bier, van kleur, tot geur, tot smaak. In deze mini serie geven we je alvast een kijkje in je eigen keuken nog vóór je hebt gebrouwen. In het laatste van de serie behandelen we waar het wat ons betreft écht allemaal om gaat: smaak!

Waardoor smaakt bier lekker, en waarom smaken niet alle bieren gelijk? Brand smaakt anders dan Gulpener, terwijl het erg vergelijkbare bieren zijn. Soms zelfs, heb je één Heineken die net anders smaakt dan een flesje in dat kratje van laatst. Om maar te zwijgen over de smaakverschillen tussen verschillende biertypen.

Smaak is écht de combinatie van de vier ingrediënten van bier: water, mout, hop en gist. Een goede brouwer weet alle ingrediënten zo mooi te laten balanceren dat, wanneer je de eerste slok neemt, je het gevoel hebt dat er een engeltje over je tong piest.


Bier proeven
Voor de mensen die niet weten wat er gebeurt als er een engeltje over je tong piest: Zó ziet dat er uit.

Mout

We hebben het al over het moutproces gehad in deze eerdere versies van de serie. Gebrande mouten geven een gebrande smaak, warm gedroogde mouten geven je brood of licht zoete smaken, en koud gedroogd mout geeft je de mogelijkheid om een clean bier te brouwen. Naast ‘hoe het proeft’ is ook het mondgevoel een onderdeel van de smaak. Als je het idee hebt dat een Weizen bier heel anders in je mond voelt dan een Pils, dan heb je gelijk. De eiwitten die uit de tarwemout komen geven je een voller mondgevoel. Een veel gebruikte manier om een simpel bier interessanter te maken is door een handje tarwemout toe te voegen aan het recept.

Hop

Veel mensen hebben het over hop, er komen steeds meer IPA’s, Session IPA’s, Black IPA’s en Hoppy Lagers op de markt. En weet je hoe dat komt? Omdat hop hartstikke lekker is! Als je het goed gebruikt tenminste. Je kan met hop drie verschillende type’s smaak krijgen. Als je het in het begin van de kook toevoegt krijg je een bittere smaak. Als je het toevoegt aan het einde van de kook krijg je ook bitterheid, maar vooral veel fruitige smaken van de hop. Zo kan een bier waar geen fruit in zit, tóch je doen laten denken dat er bijvoorbeeld meloen of citroen in zit. En dan kan je hop ook gebruiken tijdens de vergisting. Op deze manier laat de hop geen enkele bitterheid achter, maar alléén maar puur hop aroma, en dus ook smaak.

Wil je weten hoe hop groeit? Kijk dan hier bij onze andere blog

Mout x Hop

Laten we dan nu even stil staan bij het samenspel tussen hop en mout. Als je veel gebrande of heet gedroogde mouten gebruikt, dan zitten er veel moeilijk vergistbare suikers in je wort. Dit gebeurt vaak bij bieren die wat sterker zijn qua alcoholpercentage. Een zoet en sterk bier drinkt niet erg lekker, dus gebruikt de brouwer meer hop om de zoetheid van de mout te balanceren met de bitterheid en fruitigheid van de hop. Andersom geldt hetzelfde. Als je een erg licht bier hebt wil je vaak niet te veel hop gebruiken. Het kan dan gras-achtig of medicinaal gaan smaken. De crux is dus de balans.

Gist

“De stille smaakbepaler”. Denk aan een banaan-achtige weizen, een zure saison, een interessante Tripel, dat lekkere blond biertje uit België. Allemaal hebben ze 1 ding gemeen. De gist is de hoofdrolspeler. Enorm ondergewaardeerd doordat de meest bekende biertypen vooral een gist gebruiken die geen/weinig smaak achter laat. We hebben het dan over Lager, Pils, IPA’s en Pale Ales. Een gistcultuur is een delicaat systeem dat precies de juiste omstandigheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren en alleen de juíste smaken achter te laten. De temperatuur, zuurstofgehalte en voeding (suikers), moeten precies goed zijn, anders kan een gistcultuur ook zwavel-achtige smaken produceren, of smaken die lijken op butterscotch. Maak je geen zorgen, de gist-soorten in onze zijn uitgezocht op hun weerbaarheid en het feit dat ze kamertemperatuur heerlijk vinden!

Verandering van smaak ná het brouwen

Tot slot, het is soms makkelijk om het te vergeten, maar alle bovengenoemde producten zijn natuurproducten en zullen niet bij elke oogst precies hetzelfde zijn (over gist valt te twisten), daarom is het soms zo dat je ene Heineken anders smaakt dan die al wat langer in de garage staat. Daarnaast veroudert bier ook door UV-straling en aanraking met zuurstof (hoe minimaal ook). Vaak denken mensen dat bier echt lang nodig heeft om te rijpen, maar dat is vaker niet het geval dan wel. Hop smaken en aroma’s worden al minder na een maand op de fles, dus koester die hoppige biertjes niet al te lang!

Vergeten jullie niet wat?

We hebben 1 ingredient niet genoemd en dat is water. Water kan smaken versterken of afzwakken afhankelijk van z’n hardheid en samenstelling, maar dat is zo marginaal dat het voor de beginnende brouwer niet interessant is om je mee bezig te houden. Wil je er toch iets over weten? Stel dan gerust een vraag in onze Facebookgroep en dan zullen we ons best doen om het tot in de puntjes uit te leggen.

Sneaky bonus?

Zitten er nog mensen te wachten op een bonus-episode genaamd schuim? Zo ja, dan zal ik met liefde proberen uit te leggen waarom het thuisbrouwers niet altijd lukt om een mooie schuimkraag te krijgen. Laat het weten in de reacties op onze facebook post.


Gerelateerde artikelen

Bier etiketteren? Zo maak jij een eigen bieretiket!

Thuis bier brouwen voor beginners