Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Markdown Cheat Sheet

Headlines
# Headline 1
## Headline 2
### Headline 3

Styling
*italic*
**bold**
~~strike through~~

Links
http://url.com
[link text](http://www.url.com)

Quotes
> Quote text
***Johnny Author***

Images
![image alt text](image url)
***Image caption, description***

Horizontal rule
---

Inline Code
`var name = "John Doe";`

Code block with syntax highlighting
``` codelanguage
function foo() {
  return bar;
}
```

Bulleted list
- item 1
- item 2
- item 3

Numbered list
1. item 1
2. item 2
3. item 3

Mini serie episode 2: Kleur

Mini serie episode 2: Kleur

Als je je eerste eigen bier brouwt gaat er een wereld voor je open. Je begint te snappen wat precies verantwoordelijk is voor welke beleving van je bier, van kleur, tot geur, tot smaak. In deze mini serie geven we je alvast een kijkje in je eigen keuken nog vóór je hebt gebrouwen. In dit tweede deel van de serie behandelen we kleur.

De kleur van je bier is het resultaat van de kleur van de mouten die je gebruikt. Om snappen hoe mout de kleur van je bier bepaalt nemen we je in het kort mee door het mout proces. Want hoe wordt graan precies mout?

Voor het gemak gaan we er van uit dat mout 'gerstemout' is, dus begint het proces met gerst. Dit gerst wordt vochtig gemaakt en op een aangename temperatuur gehouden zodat het graag wil ontkiemen. Maar jeetje wat flauw, juist op het moment dat het graankorreltje ontkiemt wordt het gedroogd. Op het moment dat de vocht weer uit de graankorrel is, heet het mout.

Welnu, het grote verschil tussen een lichte mout en een donkere mout is de manier waarop het gedroogd wordt. De lichtste mouten worden met koude/koele lucht gedroogd en de wat donkerdere mouten met warme of zelfs hete lucht. Op de foto hierboven is de meest linker moutsoort koel gedroogd. Het verschil is moeilijk te zien, maar de middelste moutsoort is gedroogd met warme lucht waardoor het een íets donkerdere kleur heeft.

Soms word de mout geroosterd/gebrand, om een nóg donkerdere kleur en branderige smaak aan de mout mee te geven. Dit gebeurd min of meer op dezelfde manier als het branden van koffiebonen. De meest rechter moutsoort op de foto is een (licht) gebrande mout.


Drie moutsoorten
Drie verschillende moutsoorten, de linker is koud gedroogd, de middelste is warm/heet gedroogd en de rechter is een gebrande mout

De meeste bieren gebruiken meerdere soorten mout, een witbier wordt bijvoorbeeld met gerst- en tarwemout gebrouwen dat beide koud gedroogd is, waardoor het bijna wit/heel licht kleurt, terwijl een stout bijvoorbeeld wordt gebrouwen met 70% procent lichte mout en 30 procent donkere mouten om de donkere kleur en een intensere smaak. Daarnaast heb je natuurlijk nog allerlei bieren die in het midden van dit spectrum vallen. Die bieren hebben een moutmengsel ergens tussen die twee uitersten in zit.

Denk je nu:

"Hé Broeders, dat was echt interessant, ik heb iets nieuws geleerd!"? Laat dan een gezellig berichtje op onze Facebook pagina! Dan weten we of we binnenkort een nieuwe mini-serie moeten doen. 🧐🤔

Hou ons in de gaten voor de laatste en meest interessante deel van deze mini-serie. Hierin zullen we het hebben over hoe de geur en kleur elementen de smaak beïnvloeden!

Heb je zin gekregen in een donker bier? De Stout zit boordevol gebrande mout. Hou je de kerk liever midden in het dorp, dan is de IPA een bier in het midden. Een super licht bier in ons assortiment, de naam geeft het al een beetje weg, een Weizen biertje.

Proost


Gerelateerde artikelen

Bier etiketteren? Zo maak jij een eigen bieretiket!

Thuis bier brouwen voor beginners