Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Markdown Cheat Sheet

Headlines
# Headline 1
## Headline 2
### Headline 3

Styling
*italic*
**bold**
~~strike through~~

Links
http://url.com
[link text](http://www.url.com)

Quotes
> Quote text
***Johnny Author***

Images
![image alt text](image url)
***Image caption, description***

Horizontal rule
---

Inline Code
`var name = "John Doe";`

Code block with syntax highlighting
``` codelanguage
function foo() {
  return bar;
}
```

Bulleted list
- item 1
- item 2
- item 3

Numbered list
1. item 1
2. item 2
3. item 3

Hop!

Hop!

De gemiddelde bierliefhebber weet steeds meer over hop, het is lekker, het is fruitig, het is bitter, maar waar komt dat gekke plantje nou vandaan en wat doet het precies met jouw zelf gebrouwen bier?

Zoals in eerdere blogs al vermeld, Dirk is in Australië aan het werken, reizen en ondertussen nog bezig met Brouwbroeders zaken die op afstand geregeld kunnen worden. Hij is 6 weken aan het werk op een wijngaard en wijnmakerij op Tasmanië (no worries mate, goede wijn is nog geen bier). Tasmanië is het hop-epicentrum van Australië, dus een bezoekje aan een boerderij tijdens oogsttijd was onvermijdelijk!

Brouwbroeders houden van hop

Wat doet de hop in jouw bier?

Dat hangt er maar helemaal vanaf. Je kan hop op drie manieren gebruiken. Wanneer je aan het begin van de kook hop toevoegt zorgt het vooral voor een bittere smaak, terwijl als je hop maar een paar minuten meekookt het juist fruitige geuren en smaken achterlaat. Dan kan je ook nog hop toevoegen na het eerste deel van de vergisting. Deze zorgt dan voor een extra fruitige, bijna zoete smaak. Kortom, je kunt er eindeloos mee variëren.

Er zijn veel soorten hop, met verschillende eigenschappen. Zo kan een hopsoort ongeacht van wanneer het gebruikt wordt vooral bittere, citrus-achtige of juist fruitige smaken achterlaten.

Varieer als je zelf bier brouwt

Het is net als zout en peper ‘naar smaak’ toevoegen. Brouw je bijvoorbeeld onze IPA, maar hou je niet zo erg van bitter? Houd 3/4 van de hop die je aan het begin van de kook zou moeten toevoegen achter en voeg dat tijdens de 2e week van de vergisting toe aan de gistemmer voor een fruit-boost!

Een hopbloem

Kan ik zelf hop verbouwen?

Jazeker! De hopplant is een klimplant. Hij groeit het best in de volle zon met genoeg ruimte om een beetje heen en weer te kunnen wapperen. Op de foto’s kan je zien dat de boeren de plant omhoog leiden aan een touw. Dit kan je zelf natuurlijk ook doen, maar je kan de plant ook prima tegen de schutting aan laten groeien. Het product wat wij gebruiken is de bloem van de plant. Aan het einde van de zomer kun je de bloemen plukken en drogen zodat ze houdbaar zijn, of je kan ze direct gebruiken in je brouwsel.

Hou je van hop?

Dan is onze IPA een heerlijk biertje. En vergeet niet: varieer naar hartenlust.


Gerelateerde artikelen

Bier etiketteren? Zo maak jij een eigen bieretiket!

Thuis bier brouwen voor beginners