Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg

Markdown Cheat Sheet

Headlines
# Headline 1
## Headline 2
### Headline 3

Styling
*italic*
**bold**
~~strike through~~

Links
http://url.com
[link text](http://www.url.com)

Quotes
> Quote text
***Johnny Author***

Images
![image alt text](image url)
***Image caption, description***

Horizontal rule
---

Inline Code
`var name = "John Doe";`

Code block with syntax highlighting
``` codelanguage
function foo() {
  return bar;
}
```

Bulleted list
- item 1
- item 2
- item 3

Numbered list
1. item 1
2. item 2
3. item 3

Hoe maak je cider?

02-11-18

We zeggen vaak dat bier brouwen makkelijker is dan je denkt. Dan nu cider. Dit is écht een eitje. We nemen je in een paar foto's, een video en een beetje tekst mee door het proces.

We zitten in het staartje van het appelseizoen. Precies de goede tijd om eens wat appels te persen en daarmee een cider te maken.

Stap 1: De appels

Koop/pluk de juiste appels. Tips van de de pro's: ga voor 2/3 aan kookappels (bijvoorbeeld Goudreinetten) en 1/3 aan eetappels (gewoon, zoete appels die je in de winkel kan kopen). Als je echt een top-cider wil: voeg dan nog wat schwung toe met wilde-, sierappels, of Kweepeer.

Appels voor cider
Als je het niet zeker weet, of als je eem mix van appels hebt, moet je de appels even proeven en zelf inschatten of het een goede cider zal worden

Stap 2: Appels persen

Persen en gist toevoegen. Eerst persen, dan gist toevoegen, dan de deksel erop. Logisch, maar we dachten: "Laten we volledig zijn".

Voor gist: wij hebben deze gist gebruikt. Maar er zijn meerdere opties op de markt.

Stap 3: Bottelen

Als je cider na 2-3 weken is uitgegist kun je gaan bottelen. Zorg dat je een schoon en zo helder mogelijke cider bottelt. Je giet de heldere cider eerst over in een schone kom, spoel de gist en de appeltroep weg door de gootsteen, maak de gist emmer schoon en giet de heldere cider terug.

Bottelsuiker

Wij voegden 5-6 gram suiker per liter toe. Zorg dat je de suiker eerst oplost in heet water. Laat je water dan eerst afkoelen voor je het door de heldere cider mengt.

Cider in flesjes Het bottelen van appelcider
Voor de mensen die al eens bier hebben gebrouwen: dit gedeelte werkt precies hetzelfde.

Stap 4: Rijpen, wanneer is je cider klaar?

Deze stap is niet heel interessant. Gewoon wachten. Laat het in ieder geval 2 weken staan. Hij wordt beter met de tijd, maar wij vinden altijd: als hij lekker is, is hij lekker. Als je hem wil drinken, moet je hem drinken.

Onze vrienden van Doggerland Craft Cider zamelen appels uit Groningse tuinen en boomgaarden in tijdens het appel seizoen. Die persen ze dan meteen en ze zetten de vergisting dan meteen in gang. Vorig seizoen hebben ze in januari de eerste cider gebotteld en daarna de flessen nog een paar maanden laten rijpen.

Wij hadden maar vijf liter en waren ongeduldig. Dus onze cider moest het na 4 weken op de fles vellen. Kortom: doe wat je wil en laat het je smaken!

Appelcider moet rijpen

Stap 5: Drinken

Geniet! Het is een heerlijk verfrissend drankje. Wij hebben twee ciders gemaakt: 1 met alleen appels en 1 waarbij we in de tweede week van de vergisting 10 aardbeien hebben toegevoegd aan de gist emmer.

Gek genoeg maakten de aardbeien de cider wat lichter. Er zit ook een klein tintje roze in. De aardbeien smaak komt heel licht terug. Precies goed!

Het resultaat
Hier kun je goed zien dat de ene cider een andere kleur heeft dan de andere.
Proost op een goed geslaagde cider
Proost op een goed geslaagde cider!

Ga jij het ook proberen?

Of heb je misschien zelfs een nieuwe twist aan dit cider recept? Laat het ons dan weten in onze Facebook groep, of op Instagram. Wij worden altijd blij van mensen die fermenterende drankjes maken!

Als je wel een lekkere cider wil drinken, maar geen zin hebt om hem te maken? Ga dan eens langs bij onze vrienden/kantoorpand genoten bij https://doggerlandcider.com/. Trouwens, in ruil voor je ingeleverde appels krijg je flesjes cider!

Hoe dan ook: Veel plezier!


Gerelateerde artikelen

Brouwen met brood -> Brood van bostel -> Brouwen met brood

Wat is een SMASH?