Zelf Schroten

Mout schroten met een koffiemolen

Het malen of pletten van het mout wordt schroten genoemd. Dit is nodig om de zetmeellichamen van het mout kapot te maken zodat deze, in contact met water met daarin de aanwezige enzymen, het zetmeel in het mout kunnen afbreken tot suikers.

Wat belangrijk is, is dat het kaf zo heel mogelijk blijft. De inhoud van de korrel dient echter weer zo fijn mogelijk gemalen te worden.

Simpelweg in de keukenmachine mikken is dus vaak niet een goede optie, omdat de moutkorrel niet helemaal fijngemaakt moet worden. De korrel moet als het ware gekneusd worden. We hebben een aantal tips die je helpen om dit thuis te doen.

Je kunt dit op een aantal inventieve manieren doen:

  • Hand koffiemolen: bezoek een rommelmarkt en zoek een mooie uit. Ook hier geldt, met een beetje creativiteit kom je een heel eind!
  • Pastamachine: met bijvoorbeeld een dremel zal je de gladde rollers moeten opruwen door er kleine gleufjes in te maken. Daarna kan het mout door de pastamachine. Met een beetje creativiteit maak je er een trechter bovenop. Je kan er zelfs een boormachine op aansluiten waardoor je niet eens meer zelf hoeft te draaien!
  • Keukenmachine: dit is niet de beste optie, maar het is wel mogelijk. Let op, je mout wordt snel te fijn dus maal niet te lang! Als er grote hoeveelheden mout geschroot moeten worden, dan kan je de keukenmachine optie afschrijven.
  • Deegroller: mout in een droge theedoek en slaan maar! Word je sterk van!

Wij gebruiken zelf de methode met de koffiemolen. Het originele reservoir van de koffiemolen hebben we verwijderd en vervangen door een open gezaagde frisdrank fles. In plaats van de slinger gebruiken we een boormachine, om de snelheid erin te houden. Ons schrootrecord is 10 kilo in een halfuur!

 Bij alle genoemde methodes is het belangrijk om constant de grofheid van het mout in de gaten te houden.

geschroot mout


Zelf filters maken: Hevelfilter of filteremmer

Als je grotere hoeveelheden bier gaat brouwen volstaat een huis tuin en keukenzeef natuurlijk niet meer. Maak je geen zorgen, je kan prima zelf een filter maken die een grotere capaciteit heeft.


Kraantje monteren in filteremmer is kinderspel

Een filter is goed zelf te maken, maar het vraagt wel wat voorbereidingen.

Filteremmer: deze constructie maak je door twee plastic emmers in elkaar te schuiven. Bij de bouwmarkten kun je deze emmers over het algemeen goedkoop aanschaffen. De emmers moeten in elkaar geschoven kunnen worden, waarbij de bovenste emmer de bostel vasthoudt en het vloeistof doorgeeft aan de onderste emmer. De onderste emmer laat de vloeistof weer door via een kraantje.


Filter emmers boven op elkaar in actieDe filteremmer (bovenste emmer)

Afhankelijk van wat jij de mooiste oplossing vindt, kies je een van de twee opties voor de filteremmer:

  • Snij de bodem van emmer eruit en vervang deze door horregaas. Neem een groot stuk gaas zodat je het stevig kunt bevestiging aan de emmer
  • Met een boormachine heel veel kleine gaatjes te boren van 3/4 mm in de bodem van de filteremmer. Dit kun je gewoon willekeurig doen, maar zorg er voor dat het er genoeg zijn. Test de doorloopsnelheid met water en boor eventueel meer gaatjes als het erg langzaam gaat.

De kraanemmer (onderste emmer)

  • Koop een plastic kraantje bij de bouwmarkt, boor een gat in je emmer en bevestig het kraantje. Let erop dat je het rubbertje aan de buitenkant van de emmer plaatst.

Hevelfilter: een iets duurdere en meer bewerkelijke optie is het hevelfilter. Deze valt ook heel goed zelf te maken. Dit filter wordt gemaakt van koperbuis, wat hem duurder maakt dan de filteremmer. Koper is gewoon te koop bij de bouwmarkt. Het idee van deze filter is dat je in de koperbuis kleine zaagsneden maakt. Door de vloeistof aan te zuigen/de luchtdruk aan het uiteinde weg te nemen ontstaat er een hevelprincipe en zal de vloeistof zonder hulp van bewegende onderdelen door het filter stromen. Belangrijk is dat de uitgang lager is gepositioneerd dat het vloeistofniveau in de pan.

  • Een hevelfilterGebruik 12 mm leiding en koop genoeg om een vlechtwerk of cirkel te maken in de pan en dat de leiding de pan kan verlaten.
  • Maak gebruik van knelkoppelingen om de verbindingen te maken, deze zijn ook te koop bij de bouwmarkt.
  • Om een mooie gelijkmatige cirkel te draaien kun je de leiding om een stevige emmer of pan heen draaien.
  • Sluit een tuinslang op het filter aan door middel van een slangklem. Gebruik wel een steunhuls om ervoor te zorgen dat de leiding niet dicht geknepen wordt.

Afhankelijk van de methode waarop je filtert is dit het stappenplan wat je kunt volgen:

  • Denk na waar je de gefilterde wort in opvangt. Het meest handige is om dit gelijk in de pan op te vangen waar je straks de wort in gaat koken.
  • Giet het beslag langzaam in de filteremmer of zuig het hevelfilter aan, vang de eerste liter wort op. Waarschijnlijk is de eerste liter vrij troebel, gooi deze terug om opnieuw te filteren.
  • Zorg dat je water op 80 graden temperatuur klaar hebt staan
  • Zorg dat het beslag niet droog komt te staan, en voeg voorzichtig en tijdig het spoelwater erbij. Doe dit in 3 tot 4 stappen.

Een dompelkoeler maken

Ook echt grote hoeveelheden wort zijn niet meer eenvoudig af te koelen met een koud badje voor je pan. Je zal dus een koelsysteem moeten maken

  • Een dompelkoeler is, net zoals de hevelfilter bij het filterproces, een wat duurdere en meer bewerkelijke optie. Ook hier ga je aan de slag met koperbuis die je als een spiraal door het wort laat lopen en waar je koud water uit de kraan doorheen laat stromen. Een tuinslang sluit je aan op de kraan en het begin van de dompelkoeler en aan het einde van de koeler stroomt het water er weer uit. Deze manier koelt wel vele malen sneller en vergt minder tijd gedurende het daadwerkelijke koelen. Ook hierbij is het belang dat je steriel werkt, wij raden je aan om de dompelkoeler de laatste tien minuten mee te laten koken zodat deze ontsmet wordt. Na het koelen is het tijd om het brouwsel te gisten.
  • Tip: het water uit de koeler zal behoorlijk warm zijn, met dit water kun je prima je auto wassen of opvangen om later de pan schoon te maken.Wort koelen in bad met ijsblokjes