Beluchten van de wort

De brouwdag zit erop

Na het koelen van de wort zit het echte werk erop en volgt toch wel de meest gemakkelijke stap van het brouwproces!

Je wort heeft een kamertemperatuur bereikt en nu is het tijd dat het gist zijn werk gaat doen. Tijdens deze stap zorgen de gistcellen dat de suiker omgezet worden in alcohol en koolzuur.

Dit koolzuur moet uit het vat kunnen, daarom moet er een waterslot in het vat zitten. Ook is het belangrijk dat de gistemmer op een donkere en temperatuur- stabiele plaatst staat.

Giet via een zeef of vergiet het wort in de schone gistemmer om de gekookte hop op te vangen. Volg de aanwijzingen op het gistzakje op om de gist op te lossen, en voeg het toe aan de wort. Zorg dat je de wort goed belucht. Je kunt dit doen door het bijvoorbeeld van hoogte in de gistemmer te laten kletteren en daarna stevig te roeren of kloppen, met een garde of lepel. Controleer of de wort de emmer vult tot 2 vingers(breedte) onder de onderrand waar het deksel op gaat. Zo niet, vul dan aan met water uit de kraan en roer nog eens goed. Zodra je hiermee klaar bent kan het deksel erop, zorg ervoor dat het deksel de emmer goed afsluit. Het waterslot voor de helft vullen met water en een klein stukje in het deksel steken. De onderkant van het waterslot mag het bier niet raken.

Zet het weg in een temperatuur-constante ruimte waar het ongeveer 20 graden Celsius is. De gistcellen vinden grote temperatuurschommelingen niet fijn, namelijk. Als je twijfelt aan de temperatuur van de gekozen plek kun je de gistemmer isoleren met bijvoorbeeld dekens of slaapzakken.

Wat kan je verwachten?

De eerste uren is het rustig. Na zo’n 10 uur zou er een klein schuimlaagje op de je wort moeten komen staan en na zo’n 20 uur zou er wat activiteit moeten zijn in het waterslot. Let op: de genoemde tijden zijn een indicatie, raak niet in paniek als het bij jou niet precies zo gaat: er zijn gevallen bekend waarbij binnen 10 uur de hoofdvergisting al was afgelopen en er daarna af en toe maar een belletje boven borrelde.

Als je zoveel activiteit hebt dat je waterslot er vies van wordt, geen paniek. Vervang het water, maak het waterslot schoon en zet hem weer in het emmertje.
Eigenlijk willen we gewoon maar zeggen: raak niet in paniek. Als je prangende vragen hebt kan je altijd even via de mail of Facebook een berichtje sturen.

Einde vergisting?

Na 1 week moet je goed in de gaten houden of er nog activiteit is. Houd bijvoorbeeld goed de hoogte van het water in het waterslot in de gaten. Als het niveau na een paar uren weer gewijzigd is, zal je nog even geduld moeten hebben. Na 2/3 weken zal je toch wel tot de conclusie moeten komen dat het rustig is, maar dat kan ook al eerder zijn!

Benodigdheden voor deze stap:

  • Gistemmer met waterslot
  • Constante temperatuur van ongeveer 20 graden
  • Niet perse: SG-meter