2. Filteren & Spoelen< Terug naar het brouwschema

Filteren van wort door een vergiet

Bij deze stap is het van belang dat je nauwkeurig en snel werkt, aangezien je brouwsel op dit moment kwetsbaar is voor oxidatie. Oxidatie kan optreden doordat er te veel lucht en dus zuurstof in je wort komt. De meningen over of zuurstof kwaad kan tijdens deze stap zijn verdeeld, maar om er zeker van te zijn is het dus handig om zo 'schoon' en klettervrij mogelijk te werk te gaan. Het is ook belangrijk dat alle te gebruiken materialen tijdens deze stap goed schoon zijn! Zorg wel dat je na het gebruik van schoonmaakmiddel goed naspoelt om te voorkomen dat er zeepresten in je bier komen.

Na het maischen van je beslag ben je klaar voor de volgende stap, het filteren en spoelen. Als het maischschema voltooid is, zijn de moutbestanddelen voldoende afgebroken en moet je beslag vol met suikers en afgebroken eiwitten gescheiden worden van de overgebleven mout. Het overgebleven mout noemen we bostel.

Zet je grootste pan klaar, minstens 7,5 liter, met de zeef voor het filteren en spoelen en zorg dat je spoelwater op temperatuur is. Giet het geheel voorzichtig door de zeef in de pan. Giet het spoelwater vervolgens ook door de zeef, waar nu het bostel in ligt. Wil je wat nuttigs doen met het bostel? Bak er een brood van, geef het weg aan de kinderboerderij of voer er je eigen kippen, koeien of varkens mee!

Tip: Het is belangrijk dat het spoelwater gelijkmatig en rustig over het bostel verspreid wordt. Het helpt als je een plat schoteltje of plastic dekseltje op het bostel legt waar je het spoelwater overheen giet. Op deze manier 'valt' het niet gelijk door het bostel en wordt het gelijkmatiger verdeeld.

Is je zeef onverhoopt niet groot genoeg? Filter en spoel dan in twee etappes. Als je ongeveer de helft van het bostel in de zeef hebt liggen, giet je ook de helft van het spoelwater over de zeef. Maak de zeef leeg en filter en spoel het overige deel.

Na het filteren zijn we helemaal klaar voor de volgende stap, het koken van de wort.

Benodigdheden voor deze stap:

  • Zeef
  • 2e grote pan
  • Afwasmiddel

Spoelen met een vergiet en een pan

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg