Algemeen

fietskoeriers.nl

Wat is de levertijd?
Wanneer je je bestelling op een werkdag voor 10.00 uur besteld wordt het nog dezelfde avond tussen 18.00 uur - 22.00 uur geleverd. De bezorging van de bestellingen wordt gedaan door fietskoeriers.nl. Na je bestelling, ontvang je na 12.00 uur een mailtje van fietskoeriers.nl met informatie over de bezorg afspraak.

Je kunt via het mailtje nog tot 18.00 uur 's avonds het bezorgadres wijzigen(mits in dezelfde stad), zodat je gewoon de deur uit kunt gaan. Ook is het mogelijk de datum van de bezorgafspraak te wijzigen.

Het adres van je werk opgeven is bij ons dus vaak niet handig, tenzij daar 's avonds ook iemand is je bestelling te ontvangen. Fietskoeriers.nl bezorgt tussen 18.00 - 22.00uur - als je je bestelling overdag wilt laten bezorgen neem dan na het plaatsen van de bestelling gelijk contact op met ons via bier@brouwbroeders.nl.

Ik heb geen bevestiging ontvangen van mijn bestelling, wat te doen?
Na het plaatsen van je bestelling zal je binnen 1 uur een mail moeten ontvangen op het mailadres wat je hebt ingevuld tijdens de bestelprocedure. Indien je deze mail niet ontvangt, kun je eerst de spam- mailbox checken. Als daar ook geen mail van ons in staat, is het raadzaam om gelijk even contact op te nemen met ons via bier@brouwbroeders.nl.

Wat is het verschil tussen een starterspakket en een ingrediëntenpakket?
Het starterspakket bevat alles om thuis vijf liter bier te brouwen. Je ontvangt een gistemmer met waterslot en alle ingrediënten en het recept. Bij het ingrediëntenpakket gaan wij er van uit dat je alle benodigdheden al hebt om te brouwen en ontvang je enkel de ingrediënten en het recept.

Hoe lang zijn de pakketten houdbaar?
Mits het mout en de hop vacuüm verpakt zijn, geven wij het advies de brouwpakketten binnen 2 maanden na ontvangst te gebruiken. Exacte gegevens over de houdbaarheid daarna zijn er niet, maar dit lijkt ons een goede richtlijn.

Het geleverde mout is niet meer vacuüm, wat nu?
Heel soms gebeurt het dat een scherp kafje van het mout onderweg een klein gaatje in de moutzak prikt. Dit is in principe niet erg, maar dat betekent wel dat je het pakket op een droge en koele plek moet bewaren. We doen ons uiterste best om het te voorkomen maar we kunnen niet 100 procent vacuüm succes garanderen.

Hoe zijn jullie het beste te bereiken?
De snelste reactie heb je op een bericht op onze facebookpagina of anders via ons email-adres: bier@brouwbroeders.nl.

Heb jullie nog extra informatie over het brouwen van bier? (Boeken o.i.d.)
Verander water in bier van Adrie Otte wordt vaak genoemd als een heel bruikbaar boek.

Brouwproces

Er is weinig tot geen activiteit na brouwen in waterslot / gistemmer, wat nu?
We krijgen deze vraag verreweg het meest van allemaal. We hebben nog nooit meegemaakt dat het wort niet is gaan gisten. We begrijpen het maar al te goed: je hebt 4 uur lang je best gedaan en opeens moet je het werk uit handen geven en weet je niet precies wat er gebeurd in de emmer. Hier heb je wat handvatten:

  • Als het deksel wat bol staat betekend het dat er druk in emmer wordt opgebouwd door de vergisting. Dit is in principe een goed teken. Wel zou de druk eigenlijk moeten ontsnappen door het waterslot. In dat geval kan het dus zo zijn dat de onderkant van je waterslot de vloeistof raakt. Trek het waterslot een beetje naar boven, je zult zien dat het deksel dan minder bol gaat staan en dat er na een tijdje lucht via het waterslot ontsnapt.
  • Soms gaat het in het begin zo hard, misschien zelfs zonder dat je het door hebt. Dus ook al zie of hoor je geen activiteit het kan maar zo dat alle vergistbare suikers al zijn omgezet en je de actie dus hebt gemist.
  • Wat je een week na het brouwen altijd kan proberen is het deksel open maken en een klein glaasje eruit halen om te kijken hoe het proeft. Als het nog zoet is moet het nog verder gisten. Als het een wat droge smaak heeft, maar niet zoet, zit het meeste werk erop voor de gistcellen.
  • Je kan ook het kraantje openzetten om te proeven maar dan kan er eerst troebele vloeistof uit komen. Dat zijn de dode gistcellen.(Wat eigenlijk ook al betekent dat het gegist heeft)
Belangrijk:
Hoe dan ook: laat voor de zekerheid het brouwsel twee weken staan na het brouwen voordat je gaat bottelen. Dit zodat je zeker bent dat alle gistcellen klaar zijn met het omzetten van suiker in ‘smaak’.

Hoeveel tijd kost het brouwen?
Van het moment dat je gaat maischen tot het moment dat je het gistvat sluit duurt ongeveer vier uur. Deze vier uur bestaat uit ongeveer anderhalf uur maischen en ook ongeveer anderhalf uur koken. Deze twee stappen zijn niet heel intensief, het is voornamelijk de temperatuur in de gaten houden en af en toe roeren. De stappen tussendoor zorgen voor een totaal tijd van ongeveer vier uur. Het kan dus in een avond, maar dan moet je op tijd beginnen!

Daarna begint het lange wachten - het gisten duurt ongeveer 2 weken. Dan ga je het bier bottelen(in de fles doen), waarna het nog eens 2 weken op de fles moet staan.

Mijn waterslot is vies geworden, wat moet ik doen?
Eruit halen, schoonmaken en opnieuw erin zetten. Het gisten is zo hard gegaan dat er een schuimlaag is ontstaan. Deze is door de druk in de emmer je waterslot in gedrukt. Het wordt na een paar dagen wel wat rustiger in de emmer en dan heb je er geen last meer van

Er is wat teveel wort weg gekookt en volgens het recept moet ik dit verlies aanvullen met water. Tot waar kan ik de emmer bijvullen met water?
Tot twee centimeter (twee vingerbreedtes) onder de rand.

Met welke producten kan ik alles schoonmaken?
We verkopen op de website in de shop een soort chemi oxi pro. Een ontsmettingsmiddel wat je kunt gebruiken als iets al voor het oog schoon is. Keukengerei dus goed schoonmaken, zoals je dat normaal zou doen alleen dan extra. Daarna kun je het bovengenoemde reinigingsmiddel gebruiken, dan weet je zeker dat het schoon is. Net als de flessen: als je gebruikte flessen gebruikt moet je die echt goed reinigen, uitkoken. Als je nieuwe flessen gebruikt is het minder noodzakelijk en kun je heel goed ons reinigingsmiddel gebruiken.

Hoe kan ik het alcoholpercentage meten?
Het alcohol percentage kan je benaderen met een SG(soortelijk gewicht) meter. Het ziet eruit als een soort thermometer en deze laat je voor het gisten(begin SG) en daarna weer voor het bottelen(eind SG) in een buisje met wort dobberen. Het lijntje waar hij op blijft dobberen(dus waar wort en lucht bij elkaar komen) is het soortelijk gewicht. Door het verschil tussen begin en eind SG te vermenigvuldigen met 0,135 heb je je alcoholpercentage benaderd.
Als je een starterspakket koopt, noemen we geen SG waardes in het recept. We gaan ervan uit dat je geen SG meter hebt. Natuurlijk kan het zijn dat je die we hebt (aangeschaft). In dat geval vind je hieronder de beoogde SG waardes van de bieren:

IPA:
Begin SG: 1062
Eind SG: 1018

Belgisch Blond:
Begin SG: 1062
Eind SG: 1012

Weizen:
Begin SG: 1056
Eind SG: 1012

Hoe kom ik aan flesjes voor mijn bier?
Op onze website verkopen we in de shop een flessenset. Met deze flessenset krijg je 15 hagelnieuwe flesjes, met kroonkurken en een ‘bottle-capper’ waarmee je de kroonkurk op de fles vastzet. Voor het bottelen nog even reinigen met chemi pro oxi en je bent klaar om te bottelen.
Ben je meer van het recyclen: koop een krat Grolsch beugels en drink deze leeg. Dat is al leuk en lekker! De flesjes moet je gelijk na het leeg drinken even goed om spoelen en schoon bewaren. Voordat je gaat bottelen nog even goed doorspoelen met kokend water.
Wil je nog zekerder zijn dan kan je de flessen ook schoonmaken met alcohol of met actief zuurstof.

Waar maak ik etiketten voor op mijn eigen gebrouwde flesjes bier?
Op de website beerlabelizer.com kan je zelf heel makkelijk een etiket maken.