Maischen en wachtenAangezien wij al voor je geschroot hebben kan je direct begint het met maischen. Maischen is een duur woord voor het verwarmen van de mout. Tijdens dit proces komen enzymen vrij die het aanwezige zetmeel in het mout omzetten tot suikers, wat later in het proces gaat zorgen voor de alcohol!

Voor het maischen heb je een schema nodig. In dit schema staat precies hoe lang en op welke temperatuur je het water moet verwarmen. Bij onze pakketten vind je dit schema in het bijgeleverde recept.

Het eerste wat moet gebeuren is de een-na-grootse pan met water vullen en het water verwarmen tot de eerst- aangegeven temperatuur, te vinden in het maischschema. Dit heet het maischwater. Pas als het water de aangegeven temperatuur bereikt heeft, voeg je de mout toe en start je de tijd van de eerste stap. Na toevoeging van de mout heet het ‘water’ beslag. Het beslag kun je regelmatig maar rustig roeren zodat de temperatuur overal gelijk is. Om er zeker van te zijn dat het water op de juiste temperatuur is zal je regelmatig moeten meten en spelen met de hoeveelheid vuur. Maar kijk uit voor het boemel-effect, dit zorgt ervoor dat de temperatuur van je beslag nog even blijft stijgen nadat je het vuur hebt uitgezet. Zet het vuur dus een paar graden voor het bereiken van de gewenste temperatuur zacht of uit.

De volgende stap is het filteren en spoelen. Zet ter voorbereiding op deze stap een pan met water op en verhit tot de juiste temperatuur (afhankelijk van het recept).

Benodigdheden voor deze stap:

  • Keuken thermometer
  • Grote pan
  • Roerstaaf of lepel

Roerstaaf bij het Maischen