Zelf bier brouwen? Bierbrouw pakket, tips & meer | Brouwbroeders

Van hoog naar laag sorteren

9 artikel(en)

Bier brouwen bestaat uit 7 stappen. Deze stappen zijn: schroten, maischen, filteren & spoelen, wort koken, wort koelen, gisten en bottelen. Wanneer je een starterspakket of ingredi├źnten pakket via onze site koopt nemen wij jou het schroten uit handen.

Bier brouwers hebben hun eigen jargon. En soms zijn er zelfs geen normale woorden te verzinnen voor onderdelen in het bier brouwen. Vandaar dat we de moeilijkste woorden en begrippen hier verklaren.

Lees meer

Maischen en rusten

Het mout gaan we samen met water verwarmen naar verschillende temperaturen. Bij elke temperatuurstrap gebeuren andere dingen met de bestanddelen van het mout. Wat precies, dat weten wij eigenlijk ook niet precies, en we vinden dat we het ook niet tot op het molecuul hoeven te weten!

Belangrijk is dat je regelmatig roert, zodat de temperatuur overal in de pan gelijk blijft.

Lees meer

Deze stap bestaat uit twee onderdelen: het filteren en het spoelen van je beslag. Om te zorgen dat we helder bier overhouden gaan we filteren en om te zorgen dat er zoveel mogelijk smaak aan zit gaan we het ook nog spoelen.

Lees meer

Hop toevoegen tijdens wort koken

We zijn een heel eind! De volgende stap is het koken van het wort.

Het mag flink koken, dus neem de grootste pit van je fornuis! Ook hebben we nu de hop nodig, die er voor zorgt dat je bier karakter krijgt! Pak maar een krantje erbij, want tijdens deze stap hoef je niet zoveel te doen, anders dan wachten. Je kunt natuurlijk ook je tijd benutten door voorbereidingen te treffen voor de volgende stappen.

Lees meer

Wort koelen met een koperen dompelkoeler

Tijdens deze stap gaan we het wort zo snel mogelijk af laten koelen. Door de pan met wort in een bak met ijsklontjes te zetten. We leggen je hier meer uit over het hoe en waarom.

Lees meer

Gisten met waterslotHet echte werk zit erop! Nu moet het gist zijn werk gaan doen, in het afgesloten gistvat. Het gistvat sluit je af met een waterslot zodat de gassen die het vat uitwillen er ook uit kunnen, maar er geen lucht naar binnen kan.

Belangrijk is dat het vat op een plaats staat waar het donker is en de temperatuur stabiel.

Lees meer

Bottelen in Grolsch fles

Dit is toch een mooie stap! Na lang wachten gaan we nu eindelijk dan het bier in de fles knallen! We leggen hier uit wat er belangrijk is tijdens deze stap. Bijvoorbeeld dat de flessen heel goed schoon moeten zijn!

Je zult natuurlijk genoeg lege flessen moeten hebben en je helpt jezelf door ze gelijk na het leeg drinken om te spoelen voor je ze hergebruikt

Lees meer

Wil je de volgende stap maken en een aantal dingen zelf gaan doen? Of groter brouwen? Hier hebben we wat tips.

Lees meer

Wij Brouwbroeders krijgen veel vragen. Bijvoorbeeld: gist mijn bier wel goed? Wanneer kan ik mijn pakket verwachten, of hoe kan ik het alcoholpercentage meten? Wij hebben zijn alle vragen bij langs gegaan en hebben de meest gestelde er uit gezocht en beantwoord.

Wij worden blij van geïnteresseerde mensen en enthousiaste brouwerbroeders en -zusters. Toch kunnen we ons voorstellen dat het fijner is als je makkelijk en snel antwoord kan vinden op jouw vraag via deze rubriek.

Lees meer
Van hoog naar laag sorteren

9 artikel(en)